top of page
Ieškoti

Kvepalai, kvapusis (parfumuotas) vanduo, tualetinis vanduo ar odekolonas? Ar išmanote kvepalų tipus pagal koncentraciją?

Išsirinkote naujus kvepalus, bet paaiškėjo, kad jų dieviškas kvapas, kuris jus taip suviliojo, neilgai trukus išsisklaido? Galbūt tiesiog pasirinkote ne tą produkto tipą! Kvepalų pasaulyje egzistuoja praktiškas žymėjimas, kuris aiškiai nusako, ar aromatu mėgausimės ilgas valandas, ar tik porą akimirkų...

Kvepalai, kvapusis vanduo, tualetinis vanduo, odekolonas... Tai pavadinimai, kuriuos tikrai dauguma žino, bet ar tikrai suprantate, ką jie reiškia? Šis skirstymas nurodo parfumerinės kompozicijos dalį kvepaluose, t. y., koks kvapiųjų medžiagų kiekis yra alkoholyje. Taip apibūdinamas konkrečių kvepalų stiprumas – kaip ilgai jie išlieka.


Kaip išsirinkti kvepalus, kurie ilgai išlieka?


Galiausiai išsirinkote kvapą, kuris jus sužavėjo, todėl norėtumėte juo mėgautis kiek galima ilgiau? Prieš perkant produktą verta atidžiai apžiūrėti pakuotę. Būtent ant jos yra nurodyta, kokio tipo kvepalus laikote rankose! Kvapo stiprumą, t. y., tai, kaip ilgai jis bus užuodžiamas, nurodo kvapiųjų dalelių koncentracija spirite – alkoholyje.

Kvepalai susideda iš trijų pagrindinių dalių: vandens, alkoholio ir kvapiųjų medžiagų. Šių medžiagų santykis ir nurodo kvepalų stiprumą, o tuo pačiu ir kainą. Kvepalai su aukščiausia kvapiųjų medžiagų koncentracija yra patys brangiausi!


Alkoholis kvepaluose atlieka svarbų vaidmenį – padeda aromatui įsigerti į odą ir sklisti aplinkoje. Beje, būtent alkoholio sąlytis su oda ir lemia tai, kad kiekvieni kvepalai, naudojami skirtingų žmonių, skleidžia skirtingą kvapą. Taip nutinka todėl, kad kiekvienas iš mūsų turi savo specifinį muskusą – kvapą, kurį kitos kvapios medžiagos tik labai nedaug tegali paveikti.


Trumpiniai EDC, EDT ir kiti – ką jie reiškia?

Kvapiųjų medžiagų kiekis kvepaluose lemia tai, kokio tipo kvepalus gauname. Tai taip pat atsispindi ir jų kainoje. Kvepalai skirstomi į 5 pagrindines grupes:

  • Eau Fraîche arba kūno dulksna – mažiau nei 3 % kvapiųjų medžiagų

  • Eau de Cologne arba odekolonas (EDC) – 3–5 % kvapiųjų medžiagų

  • Eau de Toilette arba tualetinis vanduo (EDT) – iki 8 % kvapiųjų medžiagų

  • Eau de Parfum arba kvapusis vanduo (parfumuotas vanduo) – (EDP) – nuo 8 iki 15 % kvapiųjų medžiagų

  • Parfum arba kvepalai (P) – net 30 % kvapiųjų medžiagų

Mažiausią kvapiųjų medžiagų koncentraciją turintys produktai žymimi „Eau Fraîche“ (kūno dulksna). Juose dažniausiai būna mažiau nei 3 % kvapiųjų medžiagų.  Tai labai švelnūs kvapai, idealiai tinkantys einant į gamtą ar būnant namuose. Jie suteikia gaivumo pojūtį, tačiau nesitikėkite ilgai išliekančio aromato. Šie produktai dažniausiai yra gana nebrangūs.

Kvepalai, turintys nuo 3 iki 5 % kvapiųjų medžiagų, žymimi EDC – tai „Eau de Cologne“ arba, kitaip tariant, odekolonas. Ir šiuo atveju tai bus lengvesni kvepalai, kurie ilgai neišliks, todėl geriausia jais vėl pasikvėpinti po keleto valandų.


„Eau de Toilette“, dar žymimas kaip EDT dėl didesnės savo kvapiųjų medžiagų koncentracijos jau laikomas gana kokybišku produktu. Taip, tai tas pats gerai pažįstamas „tualetinis vanduo“, turintis net 8 % kvapiųjų medžiagų. Idealūs kvepalai kasdieniam kvėpinimuisi – gerai užuodžiami, bet ne per intensyvūs.


Kokybė, ilgalaikis kvapas ir puiki kaina: EDP arba kvapusis (parfumuotas) vanduo


Jei ieškote ilgiau išliekančių kvepalų, rinkitės produktą, pažymėtą EDP – „Eau de Parfum“, kurio kvapiųjų medžiagų koncentracija siekia jau nuo 8 iki 15 %. EDP dar žinomas kaip „kvapusis (parfumuotas) vanduo“. Juo pakaks pasikvėpinti kartą per dieną, kad maloniu dverlsmu galėtumėte mėgautis ilgą laiką.

Kvapusis (parfumuotas) vanduo yra pats perkamiausias iš visų kvepalų tipų. Garantuota kokybė už prieinamą kainą.


Parfum (kvepalai) – kvepalų karalius

Paskutinis kvepalų tipas žymimas raide P, kitaip tariant „parfum“! Šio tipo kvepalai tinka ypatingoms, iškilmingoms progoms, kur tikrai atsiskleis intensyvus ir žavingas aromatas, dėl kurio jūsų tiesiog bus neįmanoma nepastebėti!

Kvapiųjų medžiagų koncentracija čia siekia net 30 %! Dėl to mažo lašelio kvepalų visiškai pakanka. Šis produktas garantuotai suteiks išskirtinumo pojūtį. Tačiau taip pat yra ir brangesnis iš visų nurodytų tipų.


Būtinai išbandykite ir kvapiąją (parfumuotą) kosmetiką!

Kvapiosios (parfumuotos) kosmetikos dėka kvepalai ilgiau išlieka, o jų aromatas sustiprėja!

Daugybė prekių ženklų siūlo ir kvapiąją (parfumuotą) kosmetiką, pavyzdžiui, dezodorantus, kūno pienelius, dušo želes ir net vonios priedus…

Šie produktai dar labiau sustiprina jūsų kvepalų aromatą!


Gudrybės, kad kvepalai išliktų ilgiau

Pabaigai turiu keletą patarimų, kaip naudoti kvepalus, kad jų kvapas išliktų ilgai!

Nepamirškite, kad su kvepalais geriau nepersistengti! Gerai apgalvokite, ant kurios kūno vietos juos purškiate. Tinkamiausios vietos yra tos, kurios pasižymi gera kraujotaka. Nuo šių vietų kvapas gerai sklis ilgą laiką. Tai dekoltė sritis, miego arterijos, riešai arba alkūnių sąnariai... Kita vertus, venkite plaukų, nes kvepaluose esantis alkoholis jiems tikrai nebus į naudą.Taip pat atsargiai elkitės su keleto aromatų derinimu. Galutinis rezultatas nebūtinai skaniai kvepės.

Išsirinkite tokius kvepalus, kurių kvapas jus sužavės ir išliks tiek ilgai, kiek jums reikės. Ypač rekomenduoju kvapiuosius (parfumuotus) vandenis, kurie kvepės pakankamai intensyviai ir ilgą laiką, taip pat įsigykite ir kvepalus, kurie jus puoš kaip prabangus papuošalas. Juos naudokite tik specialiomis progomis – sustiprinsite tokių akimirkų žavesį!



kvapų gama extrait de parfum

10 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page